![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1DAh9I5myDgNO8GezMUnYNegAWN5dHgJ2fZdn7FTv9gmAdR3IFS1UDn4KGRjSzDjxM4cn3w0Ur53P8pahugnWlBt6hXIcsAUc24Ky80cEgaJ6X_TvfAp2jA5K-9-1M_3D-QI486MZPg/s200/de+slak.jpg)
De slak is een leuk dier. Onder andere bekend vanwege zijn snelheid. En vanwege de spreekwoorden: Op alle slakken zout leggen; een slakkengangetje; de haas en de slak hebben op dezelfde dag oudejaarsavond! En in Frankrijk is het een delicatesse.
Je raapt de slakken na een stevige regenbui. Je ziet ze overal lopen/kruipen/glijden.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSzlWvFSkYkPmloLp5k9L5cHCNk1g1HjNuSiYleoxSOrzXYkEG9MC43MkpSBOO9Fxs9lCuLSe6BhObmAL_f6Y-BpMhtv0Xo4p2XWtSV_Js32R-zCkEOkG21As9Y6YjrEQqrzRC63UYmQ/s200/leegpoepen+2.jpg)
Doe alle slakken die je gevonden hebt in een netje en hang ze op een schaduwrijke plek. Neem een netje met kleine gaatjes want anders kruipen ze erdoor. Laat de slakken 2 tot 3 dagen vasten. Vasten is goed, ook voor de slak. Alleen voor hen geen carnaval of suikerfeest. Dit vasten verhoogt de smaak! Na een dag zie je de poep door het netje naar buiten druipen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwrwXh0C1tA1BsOsHRBCHzRaAgF0PNtsKGoUocBRdjEBOV0welzbUXiAxgd8fHYBX04BylwSJgzdZjxjGtzrxkku7SL7hmFd1GhUw8WbpnD8XFbjrbxChWt2msNVcNPcX9f3miXjbnDA/s200/vasten.jpg)
Als ze uitgepoept zijn laat je de slakken zich reinigen in een bad van azijn, bloem en zout. Twee uur!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHASAkWij9Oq5QXWUaCVI6oRT0b8QTZxBLrgsVnA1eCRy3yyZ1axceyL6P-sV-2_7gu-xWYSEm_61TtT4_2Kjv7ryDFlCyq_6_-5wgkPsGXVLvirxwKajBRk0B7NXZ1FL6lTvvNtf2uA/s200/schoonspoelen.jpg)
Na het vasten goed en meerdere malen schoonspoelen tot het water echt kraakhelder is.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0nUbCgmEooe8u8Y8Uq4UCUfP3N-HGUzWSERqWhqS8XAOZ-eEPpO3jzYmIWEQXfY5ztHeNgP-f6im6Xx-b3vXsxI2oFO0K_tSDfBWl322NIp7Lr5bvSPLZnSQS8QlIq-DwfB1IFQE0Rw/s200/blancheren.jpg)
Tja, dan wordt het even wreed. Blancheren. In kokend water en dan 5 minuutjes laten koken. De slakken zijn dan dood.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgE8x6zN9-WT6YrU_fMMDQQTGhz6CIRmkN13h7fiCbOw9IMMorWSDMs93PTvGfH4WxyvdBx28vfRpXPC1pXBKkDxTQao5qPHiSO9ossSkVIAclj6LYd4W3btb7el5LX0bEJRWBcDQPdjg/s200/knippen.jpg)
Met een vorkje haal je de slakken uit hun voormalige woning en knip je het staartstukje af. Wij wisten niet tot hoever precies dus hebben we het zekere voor het zekere genomen en een flink stuk afgeknipt. Als jet het handig doet hoef je de slak niet aan te raken.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQGkDWqRxg4fjc70C1oy2AVuaY1FOslIVvKip5MX3QRrjs3i1vkZcWCNq73fJznTEZB_9SfgbH4D6p82Pg8sI4fWQuh7qE1IuA_YPtY08a_jgHixJC0BZgcDfZ8OdlucyQP-H-V71JCA/s200/bouillon.jpg)
Een lekkere bouillon met groente en kruiden en dan 3 tot 4 uur laten pruttelen.
De geur die opstijgt uit de pan is niet echt lustopwekkend. Bij ons staat de pan achter in de 2e stal op een oud gasstelletje te pruttelen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2SCeeGAKquSzDEd4_Rj8s1cvl3Ia3h5V7Zpk09b-iUmSyFEVUeYtlmXd_UkponJAm3F8LkJSffhl-2t54CyoikfHB22zm6eNVzJoGXTaC-g6B-MgnmIe7O5TZV950Y3G3LqnR-NyK_A/s200/huisjes+schoonmaken.jpg)
Ondertussen worden de huisjes schoongemaakt want daar moeten ze namelijk in terug!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0qhsRUTKk9gt_9Vi38AxBsHlNPeY6rz8ndmQuBdW66p1xm18aZcpBIjCixMrwTkQ0ferPCOHmxo0qPFB0xtbFDl0yOAR9EBBpHh_hFPOQUNmaEkW__5MONQDcFZLk18WBHMO1uS-1vw/s200/in+het+huisje+terug.jpg)
Prop de slakken terug in hun huisje. Statistisch is de kans erg klein dat een slak in zijn eigen huisje terug komt. Zijn er wiskundigen die de kans kunnen berekenen dat 10 slakken alle 10 in hun eigen huis terugbelanden?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhr26zJdcEQxIgJLsePKWvS32roSJEHzdl3KAl2Vg-U-0CQykzq7JJvw2sxZ7eXICQFT-pma-jaQs8VqLJ7zbrA5aY9cUbqOBd8jP3MgwZcX4kXz986wjdW8Qkpfz1e1ingGKp2kwrEfQ/s200/kruidenboter.jpg)
Een lekkere kruidenboter is een onontbeerlijk deel van deze maaltijd.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhnYRiL1UYjbZHTDBbgm0s7LKKMd5rDP0ClrI-wFEAtAGuXadUk5YbIVdfOu5Qf329bvek3KBWGI2plaxtwJlI2M9YGAHhEhtRoDJigzfyegntW-au6fi5aC5yyDTNyNXZ50o_818Ylg/s200/boter+in+het+huis.jpg)
En die boter doe je boven op de slak in zijn huis. Vervolgens kun je het gerecht direct klaarmaken. 5 minuten in de oven op 150 graden.
Of wat wij doen: in de diepvries en wachten tot jullie langskomen en dan kunnen jullie slakken uit eigen tuin eten.
Wij vinden het een lekkernij!
ik zal er een proberen als ik kom ;} of ik kom als ze op zijn :} ha ha
BeantwoordenVerwijderenwanneer dat zal zijn ???
heel veel plezier & succes deze zomer
xx Jorien
antwoord: slakken hebben niet echt een eigen huis dus passen overal in :}
BeantwoordenVerwijderen